Jocul popular tradi­țional atutohton va fi readus în fața publicului, pentru a patra oară, în comuna Dudeștii Noi, prin Festivalul-concurs euroregional „Hora”. Duminică, 25 iunie 2017, zece formații de dansuri populare din județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara și din localitatea Uzdin – Serbia vor concura pe scena Casei de Cultură din comuna Dudeștii Noi. Evenimentul va debuta cu parada portului popular, începând cu ora 15:30, din fața Școlii Gimnaziale înspre Casa de Cultură Dudeștii Noi, și va continua cu pres­tația artistică la scenă a fiecărei formații. Gala evenimentului va începe la ora 18:30, moment în care cele mai bune formații vor fi premiate de juriu cu trofee și diplome.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local ale comunei Dudeștii Noi și Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș cu scopul de a conserva și proteja dansul autentic, ca marcă a propriei identități etno-culturale prin tânăra generație.

La ediția din acest an a Festivalului-concurs „Hora” vor participa formațiile: „Arădeana” (Arad), „Cununița” (Bănia, Caraș Severin), Deta (Timiș), Tormac (Timiș), „Vermeșana” (Vermeș, Caraș Severin), „Voitegeana” (Voiteg, Timiș), „Silvana” (Hunedoara), „Doina” (Uzdin, Serbia), „Zarandul” (Arad) și „Junii gugulani” (Caransebeș, Caraș Severin).

Invitați în gală sunt Ansamblul de dansuri populare „Zestrea gugulanilor”, din Caraș Severin, câștigătorul marelui premiu al ediției a III-a a Festivalului „Hora”, și Ansamblul de dansuri populare „Dudeșteana”, al Casei de Cultură din Dudeștii Noi.

Daniela PETRUȚ