ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „PINDU” DUDEȘTII NOI

Echipa de fotbal PINDU Dudeștii Noi își datează existența pe meleagurile comunei noastre începând din anul 1948, odată cu înscrierea/participarea echipei în competițiile raionale, la acea vreme, organizate pe atunci de Consiliul Județean de Educație Fizică și Sport Timiș.

Apariţia echipei pe harta fotbalistică a judeţului/raionului la acea vreme, s-a datorat iniţiativei unui grup de tineri colonişti macedoneni, iubitori ai acestui sport atât de popular în întreaga lume, tineri sosiţi în comuna Beşenova Nouă cu familiile lor odată cu primele colonizări din Banat, de după cel de al doilea război mondial, din anii 1946-1947, odată cu sosirea primelor familii de colonişti macedoneni în comuna noastră. Numele echipei, „PINDU”, îşi are originea de la munţii Pindului din peninsula Balcanică, acolo unde îşi aveau originile coloniştii macedoneni sosiţi în comuna noastră, nume care constituie mărturia certă a celor care au dat fiinţă acestei echipe.

Primul teren de fotbal amenajat, unde se desfăşurau jocurile de teren propriu ale echipei „PINDU” era amenajat la intersecţia străzilor actuale Păduricii şi Romulus. Jocurile de pe teren propriu erau un adevărat motiv de sărbătoare pentru toţi iubitorii acestui sport din comună, care veneu să susţină echipa de fotbal a comunei, constituind în acelaş timp şi un mod plăcut de a petrece în mod plăcut în aer liber, şi nu odată, după încheierea jocurilor se continua cu adevărate picnicuri la marginea păduricii de salcâmi de pe marginea terenului de fotbal (de aici se trage şi numele străzii „Păduricii”), pănă seara târziu.

În perioada a anilor ”40 – ”50 – ”60 – ”70, sprijinul activităţii echipei era asigurat/susţinut de autorităţile şi organizaţiile locale: primărie, cooperaţie, CAP, GAS, precum şi de persoane iubitoare ale acestui sport, srijin ce a constat în echipament şi materiale sportive, transport, relaţia cu forurile organizatoare ale competiţiei. După mărturiile acelor vremuri, printre persoanele care au susţinut, prin prezenţa lor alături de echipă, s-au numărat: Pundichi Leonida, Palicari Nicolae, Bagia Hristu, Capsali Sotir, Todi Gheorghe, Caxi Hristu, Chirvasitu Nicolae, Mita Hristu …

Printre performanţele în plan sportiv din acea perioadă, au rămas în amintirile cele care au trăit pe viu acele jocuri şi care sunt povestite din generaţie în generaţie, câteva dintre ele cum sunt:

  1. Cele două jocuri de baraj, pentru promovarea în eşalonul superior „Regiune”, dintre PINDU Dudeştii Noi şi echipa din Recaş, la mijlocul anilor ”60, atunci când după jocurile cu scântei, de la Dudeştii Noi şi de la Recaş, ambele echipe câştigând-şi jocurile pe teren propriu, câştig de cauză au avut cei din Recaş cu un golaveraj mai bun. A fost momentul când echipa PINDU din acei ani a fost cel mai aproape de a promova într-un eşalon superior.
  2. Jocul de „Cupa României” de la Peregu Mic-judeţul Arad, faza regională, din anii ”60 câştigat de echipa PINDU, după un joc cu peripeţii. Locul desfăşurării acestui joc se afla la graniţa dintre România şi Ungaria, localitatea Peregu Mic cu locuitori în majoritate de etnie maghiară care îşi susţineau cu ardoare echipa favorită, arbitrul de centru o doamnă care după acordarea unei lovituri de la 11 metrii, dubioase, pentru gazde, care au reşit să deschidă scorul, le spunea jucătorilor echipei PINDU să stea liniştiţi că ei sunt mai buni şi vor câştiga până la final, fapt ce s-a şi întâmplat în cele din urmă, iar componenţii echipei PINDU au sărbătorit bucuria victoriei alături de grănicerii de la pichetul aflat în apropierea terenului.
  3. Jocul din „Cupa României” din anii ”70, dintre echipele PINDU Dudeştii Noi şi Unirea Tomnatic, disputat la Dudeştii Noi, câştigătoarea acestui joc urmând să evolueze în faza următoare a competiţiei cu divizionara „B” Motorul Arad. La acea vreme echipa Unirea Tomnatic era o adevărată selecţionată aflată înaintea promovării ăn Divizia „B”. După un joc de mare luptă prin dârzenia, ambiţia şi devotamentul de care au dat dovadă echipa PINDU a reuşit să câştige acel joc dar, în urma unei contestaţii depuse de cei din Tomnatic meciul a fost omologat la masa verde cu scorul de „3-0” în favoarea echipei Unirea Tomnatic, în acest mod echipa PINDU Dudeştii Noi a fost lipsită de onoarea, de avea ca adversari o echipă divizionară „B” în faza următoare a competiţiei „Cupa României”.

De notorietate era de asemenea, încă din acele vremuri, rivalitatea sportivă ce anima aşa-zisele derby-uri zonale dintre PINDU Dudeştii Noi şi Fortuna Becicherecul Mic, jocuri disputate cu multă patimă şi dârzenie. Dintre jucătorii care au evoluat în competiţiile oficiale sub culorile echipei PINDU Dudeştii Noi îi putem aminti pe: Palicari Nicolae, Chirvasitu Nicolae, Chirvasitu Dumitru, Andreich Mişco, Chirvasitu Gheorghe, Bracea Tachiţă. Mita Ioan, Mita Hristu, Mita Dumitru, Staicu Ghorghe, Preşea Nicolae, Muşi Atanase, Covăsală Vasea, PUPU Ioan, Pupu Miciu, Pundichi Nicolae, Pundichi Dumitru, Cotabiţu Gheorghe, Trandu Vasile, Costică Costică, Fixmer Matei, Jula Petru, Maco, Dolipschi Victor, Lupu Dumitru, Belba Dumitru, Belba Nicolae, Enache Cornel, Şunda Aurel, Caramiciu Dumitru, Caramiciu Mircea …. dintre aceştia urmând apoi, în urma evoluţiilor avute, să fie selecţionaţi în echipe regionale ori transferaţi la echipe cunoscute în acele vremuri în zona Banatului, evoluând în eşaloanele superioare şi chiar în prima divizie, jucători precum: Pundichi Dumitru, Trandu Vasile, Chirvasitu Gheorghe, Caramiciu Mircea, Aurel Şunda …

Pe parcursul existenţei echipei de fotbal PINDU Dudeştii au fost perioade de timp când echipa nu s-a înscris în competiţiile organizate de forurile sportive judeţene. Una din aceste perioade a fost cea de la sfârşitul anilor ”70 şi până în anul 1983, an în care o nouă generaţie de tineri au reînodat participarea echipei în competiţiile organizate. A fost o perioadă de cinci ediţii de campionat consecutive, încheiată în anul 1988. De amintit în această perioadă este faptul că în iarna anului 1986 vechiul teren de fotbal a fost trecut sub plugurile regimului de la acea vreme, echipa fiind nevoită să-şi desfăşoare jocurile considerate pe teren propriu ăn comuna Becicherecul Mic, până in anul 1988, după care a urmat o nouă perioadă de inactivitate oficială.

Această perioadă de cinci ani, 1983-1988, a fost una mai vitregă din punct de vedere al sprijinului şi suţinerii echipei din partea administraţiei locale (Dudeştii Noi fiind în acea perioadă sat aparţinător administrativ de comuna Becicherecu Mic) sau a organizaţiilor din acea perioadă. Singura organizaţie care a acordat un sprijin la acel moment al reînodării tradiţiei fotbalistice locale a fost „COOP”, cooperaţia de consum locală, unde la acea vreme erau angajaţi doi foşti componenţi ai echipei PINDU din anii ”50 şi ”60, Chirvasitu Nicolae, Mita Hristu, Chirvasitu Ionel, Capsali Aurel, Palicari Gheorghe (cel care avea să fie în anul 1983 antrenorul echipei). Începând din anul 1984 şi până în prezent destinele echipei sunt legate de persoana lui Trişina Gelu Gheorghe, căpitan al echipei în acel moment.

Aşa cum aminteam despre această perioadă de cinci ani, 1983-1988, a fost una destul de grea din viaţa echipei, când deplasările erau facute cu tractorul şi remorca, cu trenul, cu bicicletele şi uneori chiar pe jos. Baremurile pentru arbitrii, taxele de participare, legitimări, erau asigurate din contribuţii personale chiar şi din partea jucătorilor, strângerea de bani de la spectatorii prezenţi la jocuri şi prin comercializarea de bere, mici şi seminte cu ocazia jocurilor de pe teren propriu. Dezechiparea echipelor se făcea de cele mai multe ori sub cerul liber indiferent de condiţiile atmosferice.

Sub aspectul rezultatelor sportive din această perioadă, echipa PINDU Dudeştii s-a aflat mereu printre protagonistele echipelor din serie, fiind unul din adversarii apreciaţi de toţi adversarii, iar în mod special putem aminti rezultatele din meciurile directe cu Fortuna Becicherecu Mic din ediţia 1983-1984, atunci când echipa PINDU Dudeştii Noi a câştigat pe teren propriu cu scorul de 3*0 îar în deplasarea de la Becicherecul Mic au terminat la egalitate cu scorul de 2*2, rezultate care nu au fost consemnate de prea multe ori în confruntările dintre cele două rivale într-o ediţie de campionat. Dintre jucătorii care au evoluat în jocuri oficiale pentru echipa PINDU Dudeţtii Noi în această perioadă îi putem aminti pe: Belba Dumitru, Capsali Aurel, Chirvasitu Ionel, Bagia Costel, Enache Mihai, Bagia Daniel, Zdru Octavian, Gheorghiu Cornel, Lita Dumitru, Trişina Aurel, Muşi Hristu, Giurgiu Mircea, Băicoianu Virgil, Muller Serioja, Bănuţ Cornel, Preşea Costel, Man Ioan, Terec Dumitru, Didovici Nelu, Muller Ioan, Trişina Gelu Gheorghe, Georgescu Doru, Bogdan Viorel, Ciubotaru Alexandru, Mărcuş Sorin, Caramiciu Liviu, Bracea Cristian, Mita Dan, Barbataş Dan, Barbataş Valentin, Roba Simion, Pundichi Leonida, Ionel Petru, Belu Dan, Pascu Nelu …

Începând cu această perioadă din existenţa echipei PINDU Dudeştii Noi, 1983*1988, rezultatele consemnate în jocurile oficiale, precum şi cronici de la aceste jocuri, sunt consemnate într-o statistică (număr de jocuri, victorii, egaluri, înfrângeri, acasă, în deplasare, numărul de goluri înscrise/primite, acasă, în deplasare, autori golurilor, numele jucătorilor care au evoluat, câte jocuri au evoluat, câte goluri au înscris …) deţinută de echipă.

După evenimentele din decembrie 1989, din ţara noastră, o nouă generaţie de tineri din comuna noastră a reînodat tradiţia fotbalistică a comunei cu echipa PINDU Dudeştii Noi, şi începând cu anul 1999 echipa s-a înscris în competiţiile organizate de AJF Timiş, iar începâd din acel an echipa îşi desfăşoară activitatea fără întrerupere şi în prezent. Merită amintit pentru acest moment, 1999, faptul că un mare merit în reînodarea activităţii echipei a fost Cadar Daniel cel care avea să suporte o bună perioadă o mare parte a cheltuielilor necesare bunului mers al echipei. La acel moment 1999, în comuna Dudeştii Noi nu exista un teren de fotbal amenajat pentru a disputa jocurile de pe teren propriu, în această situaţie fiind nevoiţi a disputa aceste jocuri la Becicherecul Mic, până în anul 2001 când am reuşit amenajarea unui teren de fotbal în Dudeştii Noi, pe alt amplasament decât cel care a fost gazda echipei din 1948 până în 1988, realizare care a fost posibilă cu aportul primăriei şi consiliului local al comunei Becicherecul Mic, aceast şi sub imboldul produs de promovarea echipei în eşalonul fotbalistic superior.

Putem spune, fără teama de a greşi, că în perioada scursă din anul 1999 şi pănă în prezent, echipa PINDU Dudeştii Noi a atins una din cele mai mari realizări/performanţe fotbalistice , şi anume aceea de reuşi promovarea în premieră într-un eşalon superior, în anul 2001, atunci când după câştigarea seriei de „Promoţie” din care a fâcut parte şi după disputarea a unui joc de baraj pe care l-a câştigat, a promovat în categoria „Judeţ”, o performanţă meritorie obţinută în condiţiile în care nu era uşor de atins cu o suţinere modestă din punct de vedere financiar aşa cum era situaţia echipei PINDU Dudeştii Noi în genaral, dealungul existenţei sale.

A fost o perioadă de cinci ediţii consecutive de campionat, din 2001 până în 2006, când echipa PINDU Dudeştii Noi a evoluat în campionatul judeţean categoria „Judeţ” şi cu atât mai meritorie fiind performanţa cu cât în componenţa echipei activau în marea lor majoritate jucători din comuna noastră, performanţă tot mai greu de atins acum pentru orice comună, cu toate avantajele financiare existente acum. Dintre jucători care şi-au adus aportul prin evoluţiile lor sub culorile echipei PINDU Dudeştii Noi, din această perioadă, 1999*2006, am putea aminti pe: Cadar Daniel, Sârca Sorin, Sârca Daniel, Rîpă Costel, Leonte Marcel, Ienci Marcel, Ienci Marius, Şoica Cosmin, Şoica Ovidiu, Roba Simion, Vălean Vasile, Chiricuţă Cornel, Chiricuţă Cătălin, Jula Arthur, Greck Ladislau, Ţigănaşu Neluţu, Pop Mihai, Pop Lucian, Pop Claudiu, Muşi Hristu, Barbataş Valentin, Bracea Cristian, Trişina Gelu Gheorghe, Bagia Florin, Capsali Alexandru, Turbureanu Coni, Turbureanu Lucian, Cutleac Petru, Cutlac Ioan, Deac Carol, Raca Romulus, Bordianu Lucian, Alexandru Vasile, Văidianu Adrian, Dinescu Ionuţ, Trişina Adrian, Dumitru Costel, Muller Petru, Sănduc Giani, Didovici Emanuel, Bedea Adrian, Păşcălău Gheorghe, Mecleş Florea …..

Odată cu reglementările din noua lege a sportului, echipa Pindul Dudeştii a dobândit începând din anul 2002 certificatul de identitate sportivă precum şi cel de înregistrare fiscală necesare desfăşurări în condiţii legale a activităţii fotbalistice. De amintit în această perioadă şi numele acelor care au fost alături de echipă şi fără al căror sprijin activitatea echipei nu ar fi fost posibilă: Tănăsie Sorin, Jula Costică, Borz Viorel, Capsali Aurel, Chirvasitu Ionel, dr. Paralescu Venus, Rişco Grigore, Mita Hristu, Turbureanu Costel, Didovici Ioan, agent poliţie Marius Bârsan …

După retragerea, rând pe rând, a acestei generaţii de jucători, echipa a fost nevoită să-şi reîmprospăteze lotul cu jucători tineri, jucători care au fost înscrişi în ediţia 2005*2006 în campionatul judeţean de juniori categoria 12-14 ani, jucători care au fost promovaţi în bloc la echipa de seniori. Evoluţiile echipei după anul 2006, în primii ani nu au consemnat rezultate sportive de performanţă, dar odată cu trecerea timpului echipa PINDU Dudeştii Noi a devenit o echipă mai performantă demnă de respectul adversarilor, revenind pe locurile fruntaşe ale seriei în care a evoluat. O primă izbândă demnă de amintit pentru acea perioadă a fost jocul de la Satchinez, din toamna anului 2009, în premieră ca fiind primul joc oficial disputat în nocturnă de echipa PINDU Dudeştii Noi, în condiţiile în care gazdele acestui joc, Chinezana Satchinez era liderul la zi al competiţiei, echipa noastră a reuşit o victorie demnă de amintit cu scorul de 4*3, considerată la vremea respectivă ca o surpriză puţin scontată.

În perioada scursă din anul 2006 şi până în prezent putem aminti jucătorii care au evoluat într-un număr mai mare de jocuri cum sunt: Caramiciu Antoniu, Belu Claudiu, Niţu Vasile, Turbureanu Beniamin, Pop Adrian, Lupşor Virgil, Mecleş Vasile, Mecleş Florea, Drăgoi Cristian, Novac Casian, Costea Ioan, Terec Valentin, Turbureanu Daniel, fostul internaţional Titi Varga, Drăgoi Alexandru, Matei Raul, Ciofu Alexandru, Sopco Daniel, Grosu Costică, Ulita Flavius, Cârpan Ionuţ …

Un bilanţ general al jocurilor echipei PINDU Dudeştii Noi (în perioada 1983*2017), ne arată următoarele: în cele 22 de ediţii de campionat şi jocurile din competiţia „Cupa României (5 ediţii în liga a V-a şi 17 ediţii în liga a VI-a) – 444 de jocuri oficiale (209 acasă şi 235 în deplasare; 1033 de goluri înscrise (662 acasă şi 371 în deplasare).

Un top „5” al jucătorilor care au evoluat în această perioadă se prezintă astfel: Trişina Gelu Gheorghe-268 jocuri, Păşcălău Gheorghe-228 jocuri, Greck Ladislau-174 jocuri, Niţu Vasile(Ghiduc)-130 jocuri, Jula Arthur-124 jocuri; iar al marcatorilor: Bordianu Lucian-92 de goluri, Niţu Vasile (Ghiduc)-64 de goluri, Trişina Gelu Gheorghe-51 de goluri, Bagia Florin-51 de goluri, Turbureanu Constantin (Coni)-50 de goluri.

Echipa PINDU Dudeştii Noi îşi continuă activitatea în acest eşalon fotbalistic şi în prezent, ducând pe mai departe tradiţia fotbalistică a comunei noastre, în memoria celor care au dat fiinţă acestei echipe acum 70 de ani, a spiritului, demnităţii, devotamentului şi dârzeniei de care au dat dovadă predecesorii lor, şi continuând cu acelaşi scop propus şi anume acela de a promova tinerii talentaţi şi iubitori ai acestui sport şi lansarea lor spre performanţă.

Dudeştii Noi
08.iulie.2017