La Dudeștii Noi a existat, dintotdeauna, o ade­vă­rată tradiție hand­balistică. „Sportul cu mingea mică”, așa cum este denumit handbalul, a „pri­ns” la multe generații de dudeșteni, o parte dintre ei ajungând să evolueze la nivel înalt în primele ligi din România.

Un handbalist cu totul aparte, din acest punct de vedere, este Josef Willisch, care a evoluat, de-a lungul carierei, atât în România, cât și în Germania, acolo unde s-a stabilit începând cu anul 1974.

Sepp, cum era poreclit, s-a născut în Dudeștii Noi, în 29 august 1950. La 16 ani evolua pentru una dintre echipele bune din Timișoara acelor ani, fostă divizionară secundă, Tehnometal Timișoara. Interul dreapta, după doi ani petrecuți la clubul timișorean s-a transferat la CSM Reșița, în anul 1968.

Timp de trei ani a evoluat pentru echipa cărășană, iar apoi a ales să joace la o altă echipă bună a acelor vremi – Dinamo Brașov.

În anul 1973 s-a transferat la Dinamo București, club pentru care a evoluat timp de un sezon.

În 1974 a plecat în Germania, unde și-a continuat cariera până la retragerea sa din handbal. Prima echipă la care Josef Willish a evoluat pe tărâm german a fost VfL Günzburg. După doar un an, în 1975, s-a transferat la TuS Nettelstedt.

Cea mai prolifică perioadă din cariera sa în Germania (țară a cărei cetățenie a primit-o) a fost cea petrecută, timp de trei sezoane, la THW Kiel, cea mai titrată echipă din Bundesliga, campionatul intern german. Aici, în sezonul 1978-1979 a marcat 56 de goluri în prima ligă pentru Kiel, evoluând în 24 de meciuri de campionat.

Interul dreapta și-a arătat clasa și și-a dovedit eficiența cu prisosință pe terenul de joc. În total, în cele trei sezoane petrecute la campioana Germaniei, Josef Willish a marcat 135 de goluri.

La vârsta de 31 de ani a plecat de la Kiel pentru a fi antrenor-jucător la TSV Altenholz.

După alți trei ani, a venit să joace pentru cea de-a doua echipă a celor de la THW Kiel, iar doi ani mai târziu, în 1986, a pus capăt unei cariere prodigioase în care a mai adunat și 16 selecții în naționala A a României.

THW Kiel, deținătoarea recordului de titluri naționale

Echipa de handbal din Kiel (Turnverein Hassee-Winterbek Kiel, numele complet) este deținătoarea recordului de titluri naționale, cucerind 20 de medalii de campioană a Germaniei. Cea mai prolifică perioadă din istoria clubului s-a consemnat în anii 2007 și 2012, când THW a reușit „tripla”: campionat intern, Cupa Germaniei și EHF Champions League. În anul 2012, în campionat, THW a înregistrat numai victorii, ceea ce o duce pe primul loc într-un astfel de clasament între toate echipele sportive din Germania.

THW Kiel și-a mai adăugat în palmares zece Cupe ale Germaniei, nouă Supercupe ale Germaniei, trei Cupe ale Campionilor Europeni (fiind de alte patru ori finalistă a competiției), trei Cupe EHF, un trofeu EHF„Men’s Championship” (o dată fiind și finalistă), un trofeu IHF „Super Globe” (o dată câștigând medaliile de argint).

Anton BORBELY