Sosirea vacanței mari aduce vești bune pentru elevii și cadrele didactice din Dudeștii Noi. Aceasta pentru că autoritățile locale au început seria de investiții preconizate pentru anul 2017, pentru ca în momentul în care se vor reîntoarce în bănci elevii și dascălii să beneficieze de cele mai bune condiții pentru studiu și predare.

Reabilitarea corpului de clădire a ciclului primar de la Școala Gimnazială Dudeștii Noi

Primăria comunei Dudeștii Noi investește, în această perioadă, în mai multe lucrări care se desfășoară la Școala Gimnazială. Astfel, principalul obiectiv este reabilitarea corpului de clădire în care funcționează ciclul primar. În primul rând, se fac grupuri sanitare în interiorul clădirii. Întregul corp de clădire se izolează termic, s-au schimbat ferestrele și ușile vechi cu unele noi, termopan, s-a schimbat acoperișul. „Practic, ne spune primarul Alin Nica, am reabilitat întreaga clădire și am extins-o cu grupurile sanitare. În perioada vacanței de vară ne-am gândit să finalizăm investițiile pe care ni le-am propus la școală pentru anul 2017”.

Clădirea ciclului gimnazial, modernizată printr-un proiect european

Clădirea ciclului gimnazial va fi inclusă și ea acum într-un proiect de finanțare europeană, pe care, spunea primarul Alin Nica, administrația locală speră ca în maximum o lună să îl depună. Programul Operațional Regional (POR) are o măsură privind eficiența energetică a clădirilor publice. „În cadrul acestui proiect, continuă primarul Alin Nica, depus pe POR, dorim să anvelopăm toată clădirea, să schimbăm dușumeaua, să izolăm tavanul, astfel încât pierderile de căldură să fie minime. De asemenea, dorim să instalăm pe acoperiș, panouri fotovoltaice, care să genereze energia necesară consumului propriu, dar și pentru pompele care dau căldură iarna și care folosesc căldura din straturile freatice, dar și energie electrică pentru pompele de circulare și alte utilaje care consumă energie. Noi dorim ca toată această energie necesară funcționării să fie furnizată de panourile fotovoltaice. Pe lângă această intenție, vrem ca anul acesta, în vară, pentru că proiectul de care vorbeam va fi depus acum – dar poate va fi câștigat anul viitor, iar execuția poate se va încheia în doi-trei ani –  să zugrăvim și exteriorul clădirii gimnaziale, chiar dacă dăm doar cu var și vopsim brâul, pentru a-i da un alt aspect. Această parte de igienizare nu ne costa foarte mult”.

Tot pentru viitorul apropiat se are în vedere ca, în spatele corpului de clădire al ciclului primar, să se amenajeze un teren de sport în aer liber. Actualele grupuri sanitare de la ciclul primar urmează să se transforme în vestiare. În cadrul școlii există o sală multifuncțională, dar în perioada verii este necesar ca elevii să desfășoare orele de educație fizică în aer liber. Primarul Alin Nica spune că realizarea terenului este unul dintre obiectivele fixate pentru anul viitor în ceea ce privește investițiile la Școala Gimnazială. „Conducerea școlii ne-a informat că aceasta ar fi dorința lor, de a avea un astfel de teren, și să amenajăm zona verde dintre corpul de clădire al ciclului gimnazial și corpul de clădire al ciclului primar”, ne spune edilul comunei Dudeștii Noi. „Am avut deja un grup de lucru și am discutat despre cum ne-am dori să arate viitoarea curte a școlii și sper ca aceste idei să le punem în aplicare anul viitor”.

V. TOMOIAGĂ