Seara zilei de duminică, 18 decembrie, a fost una specială pentru dudeșteni. La Casa de Cultură s-a desfășurat un spectacol extraordinar de colinde și obiceiuri tradiționale de Crăciun. Evenimentul, organizat de Asociația „Pro Datina”, a avut darul de a aduce în fața publicului (foarte numeros și cald cu cei de pe scenă) secvențe din tradițiile multiseculare ale românilor.

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a dat naștere, de-a lungul veacurilor, unor adevărate nestemate de artă populară. De la costume și măști, la cântece, colinde, versuri și urări, toate reprezintă moșteniri pe care noi, cei de astăzi, avem datoria să le ducem mai departe. La Dudeștii Noi, acest lucru se întâmplă cu prisosință, iar spectacolul de la Casa de Cultură a confirmat din plin acest lucru.

Spectacolul a fost deschis de Corul Casei de Cultură din Dudeștii Noi, condus de dirijorul Aurel Safta. Îmbrăcați în frumoase costume populare, componenții corului au cântat colinde și au prezentat o serie de obiceiuri specifice Crăciunului.

Au urmat apoi pe scenă oaspeții invitați de la Sibiu. Este vorba despre Ansamblul „Ardealul”, al Casei de Cultură a Studenților din municipiul Sibiu. Coregrafia momentului prezentat la Dudeștii Noi i-a aparținut lui Sorin Bădiță, iar dirijor a fost Doru Sava. Recitalul oaspeților sibieni a fost completat de solistul vocal Radu Goța, originar din Mărginimea Sibiului.

Ansamblul „Dudeșteana”, cu formațiile de copii și seniori, a prezentat, în coregrafie Mariei Dudău, mai multe dansuri populare bănățene.

Pe scenă au urcat apoi invitații speciali ai spectacolului, interpreții de muzică populară Ramona Vița și Nicu Novac. Cei doi, acompaniați de formația „Pro Datina”, condusă de maestrul Adrian Scorobete, au dat glas colindelor noastre străbune, rezonând la unison cu numerosul public prezent în sala de spectacole a Casei de Cultură.

Seara zilei de 18 decembrie a rămas în sufletele tuturor celor prezenți, care s-au simțit, pentru câteva ore, mai aproape de ceea ce aduce în fiecare an miracolul din Betleemul Iudeii, acolo de unde, peste doar câteva ceasuri, vom primi vestea minunată că ni s-a născut Mântuitorul.