Peste 30 de focare epidemiologice au fost depistate în ultima perioadă, în jumătatea de est a ţării. Potrivit informaţiilor furnizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au fost identificate mai multe păsări domestice şi captive sălbatice în judeţele Tulcea, Prahova, Mureş, Braşov şi Bacău. Situaţiile au apărut, din primele cercetări, în urma contactului direct cu păsările sălbatice, aflate pe diferite amenajări hidrologice.

Preventiv, autorităţile competente de pe raza judeţului Timiş, au luat măsuri prin informarea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, care, la rândul lor, să transmită populaţiei. Aşadar, se recomandă ca toate păsările domestice şi sălbatice captive să nu aibă acces la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice amenajare hidrologică. De asemenea, se va evita creşeterea păsărilor domestice în aer liber şi adăparea lor în spaţii deschise şi cu apă provenită  din rezervoare de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice. Mai mult, accesul persoanelor străine şi a copiilor în spaţiile de creştere a păsărilor este interzis.

În cazul în care există orice suspiciune vizavi de această epidemie, se va anunţa imediat medicul veterinar din zona de competenţă sau la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Timiş, la numărul de telefon 0256204911.

Daniela PETRUŢ

Sursă foto: antena3.ro