În repetate rânduri, reprezentanții autorităților locale din Dudeștii Noi au făcut apel la simțul civic al locuitorilor comunei, pentru ca aceștia să înceapă să selecteze, în mod regulat, selectiv deșeurile. Acest lucru ar aduce beneficii nu doar materiale, cum ne-a explicat primarul comunei, Alin Nica, ci și în ceea ce privește menținerea unui mediu înconjutăror sănătos. În plus, într-o discuție purtată cu edilul, acesta a atras atenția și asupra unui prost obicei care și-a făcut din nou simțită prezența în comună: apariția deșeurilor la marginea satului. Din fericire, sistemul de supraveghere video al comunei funcționează, iar câțiva cetățeni certați cu bunul simț au fost sancționați pentru depozitarea gunoaielor în locuri nepermise.

„În fiecare a doua luni din lună, ne spune primarul Alin Nica, RETIM vine și colectează deșeurile reciclabile, prin intermediul acelor saci galbeni, suplimentar, pe lângă colectarea săptămânală de deșeuri. Colectarea selectivă este foarte importantă pentru că, în primul rând, reducem cantitatea de gunoi menajer care ajunge la groapa de gunoi și, în acest fel reducem costurile – fiindcă la groapa de gunoi, pentru depozitare, se plătește o taxă din ce în ce mai mare. S-a amânat anul acesta dublarea taxei și, drept consecință, dublarea costului serviciului de salubrizare, fiindcă au fost proteste. S-a mai solicitat încă un an ca populația să fie lămurită să recicleze. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor. În Austria, spre exemplu, nu sunt doar trei tipuri de deșeuri reciclabile – hârtie-carton, sticlă și pet-uri -, ci șapte: metal, hârtie, separat carton, separat sticlă, pet-uri, până și deșeurile biologice se reciclează în mai multe tipuri: de origine animală, de origine vegetală. Acolo se plătește în funcție de cantitatea de deșeu pe care omul o produce. La noi, firmele de slaubrizare încă nu au această capacitate de a cântări gunoiul atunci când îl ia din fața casei, deși așa ar fi cel mai corect. Din păcate, noi avem varianta aceasta, care este imperfectă, cu pubela. Indiferent cât produci, unitatea de măsură este pubela. Că o umpli sau nu, trebuie să plătești la fel. Legat de colectarea selectivă, cu cât vom colecta mai mult, cu atât va scădea cantitatea de deșeuri pe care o vom duce la groapa de gunoi, iar tariful nu va crește”.

Un alt lucru care trebuie avut în vedere este obligația comunității – nu e obligația Primăriei, ci a fiecărui dudeștean – de a reduce în fiecare an cu 15% cantitatea de gunoi menajer depusă la deponeul ecologic de la Ghizela. „Dacă nu îndeplinim această țintă, cu cât depășim, plătim un fel de amendă, un fel de penalitate, care anul acesta a reprezentat aproximativ mai mult de un leu în plus pe lună pentru fiecare gospodărie. Am plătit suma de 12.000 de lei. Dacă depășim și mai mult, anul viitor vom plăti și mai mult. Noi încă nu am introdus acest cost în tariful de salubrizare, l-am suportat din bugetul Primăriei, însă acest lucru trebuie suportat de toată lumea. Trebuie să conștientizăm cu toții și să facem acest efort de colectare selectivă. Nimeni nu se mai poate eschiva de la plata serviciului de salubrizare; nimeni nu poate spune că nu produce gunoi. Dacă spune că îi dă foc, nu respectă legea mediului și atunci riscă sancțiuni mult mai mari; dacă spune că îl îngroapă în grădină, iarăși nu e bine, pentru că poluează solul, iar pe legea mediului sunt sancțiuni mari și în privința acestui aspect. Sunt mai greu de prins cei care recurg la astfel de metode, dar nu ai cum să spui că nu produci gunoi. Legea salubrizării localităților nr. 101/2006 spune clar că refuzul de a încheia contractul de salubrizare se amendează cu sume între 500 și 1.000 de lei. Nu merită să primești chiar și minimul amenzii, când întreg serviciul pe un an este de 300 de lei”, adaugă primarul Alin Nica.

Acesta a mai făcut referire și la cetățenii certați cu bunul simț și care aruncă gunoaiele la întâmplare. „Ce te faci dacă nu ai serviciu de salubrizare? Te pui și arunci gunoiul pe după sat. Și sunt multe zone – după ce am fost mai flexibili – în care au reapărut gunoaiele. Or această măsură, conform legii, vine să stârpească și acest obicei al nostru, de a arunca gunoaiele pe unde apucăm.

Cu ajutorul sistemului de supraveghere video am prins mai mulți cetățeni, care au și fost sancționați pentru depozitarea gunoaielor în zone neamenajate. Ca o paranteză, iată că serviciul de supraveghere video a început deja să-și arate utilitatea.

Am mai prins alți cetățeni care aruncau gunoaie menajere în coșurile de gunoi stradale, creând focare de infecție la colț de stradă. Am mai prins cetățeni care aruncau gunoaie menajere în acele containere special destinate colectării de pet-uri în vederea reciclării.

Toate aceste lucruri sunt dovada lipsei de educație a unora dintre noi și fac apel la toți cetățenii de bună credință să îi tragă de urechi, de mânecă atunci când îi văd pe vecini sau pe alți consăteni că nu respectă regulile de bună conviețuire. Trebuie să păstrăm comuna curată pentru toți, iar cei care o murdăresc trebuie să aibă parte de o reacție negativă nu doar din partea Primăriei, ci și din partea fiecăruia dintre noi, din pur spirit civic, cetățenesc.

Noi suntem aici ca într-o asociație în care toate costurile se împart la toți, când vorbim de serviciile publice”, a conchis primarul comunei Dudeștii Noi.

Petru Vasile TOMOIAGĂ