Sâmbătă, 20 mai 2017, în Timișoara, la Grădina Bănățeană, a avut loc un concurs de Go organizat de către Clubul de Go „Walter Schmidt” din Timișoara, în parteneriat cu secțiile de Go din Dudeștii Noi, Giroc, Sânnicolau Mare, Șag, precum și cu canalul de televiziune „Da Vinci Learning” (specializat în popularizarea științei).

Au participat 30 de copii și 12 seniori. Evenimentul a fost structurat în trei secțiuni: competiție pe echipe (perechi) juniori, partide și lecții pentru copii, partide amicale seniori. Timp de trei ore, seniorii au jucat rolul de arbitri și instructori pentru copii și chiar pentru părinții care și-au manifestat curiozitatea față de jocul de Go. Partidele seniorilor au început abia după plecarea copiilor.

Din partea Comunei Dudeștii Noi au participat la acțiune Eduard Glujdea, Rafael Glujdea, Gabriela Țârlea și Daniel Homone. În concursul pe echipe a participat Daniel Homone, care a câștigat două partide din trei, deși la start avea experiență foarte redusă în acest joc. Făcând echipă cu Olivia Baroană, de la Sânnicolau Mare (componența echipelor fusese trasă la sorți), dudeșteanul s-a clasat pe locurile I-II la egalitate în clasamentul echipelor de juniori. Daniel Homone are un bogat palmares șahist și, pus în fața tablei de Go, el a demonstrat rapid că are talent pentru ambele jocuri strategice.

Ceilalți trei dudeșteni participanți la „Da Vinci Go”, cum am botezat pe scurt manifestarea, se pot considera câștigători prin faptul că au avut ocazia să joace cu copii din tot județul și au beneficiat de îndrumări din partea seniorilor Andrei Cseh și Cristian Bratu de la clubul „Walter Schmidt”.

Denumit „Igo” în Japonia, „Weiqi” în China, „Baduk” în Corea, jocul de Go s-a extins enorm pe toate continentele, în ultimii cincizeci de ani. Este prezent din plin în Asia, Europa, ambele Americi și, pentru că e mai puțin vulnerabil la imixtiunea computerelor, dar mai ales nu se confruntă cu problema remizelor, cred că în timp Go-ul va câștiga din ce în ce mai mult teren în fața șahului.

România poate fi considerată una dintre țările fruntașe în Go-ul european, marcând adesea și performanțe de nivel mondial care ne onorează. Mai mulți jucători români au beneficiat, în ultimele decenii, de stagii de perfecționare la Go în Japonia. Dintre aceștia face parte și Cătălin Țăranu, originar din Vatra Dornei, care a petrecut zece ani în Japonia, unde a promovat relativ repede în liga profesionistă, iar în prezent își desfășoară activitatea în România.

Go-ul a pătruns în România din 1940, la Timișoara, prin dr. Walter Schmidt, care povestește că a găsit în podul casei, pe când era tânăr, un set de piese de Go, a studiat regulamentul, a căutat pe urmă mai multe informații și a sfârșit prin a promova în mod asiduu acest joc la noi.

Sună cumva romantic. Dar cât de romantic vi se pare faptul că timișoreanul Walter Schmidt, adolescent în 1940, este în viață?

Probabil că orice scriitor și orice jurnalist și-ar dori să-l întâlnească.

Zamfir MOLDOVAN