A patra ediţie a Festivalului-concurs euroregional al jocului popular „Hora” a avut loc duminică 25 iunie 2017 la Dudeştii Noi. Organizatori: Primăria Dudeștii Noi, Consiliul Local Dudeştii Noi și Consiliul Judeţean Timiş prin Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Timiş. Festivalul are scopul de a conserva şi proteja dansul autentic ca marcă a propriei identităţi etno-culturale prin tânăra generaţie.

La ediţia din acest an au participat 12 formaţii din judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş.

Invitaţi în gală au fost Ansamblul de dansuri populare „Zestrea gugulanilor”, câştigătorul marelui premiu al ediţiei a treia, şi Ansamblul „Dudeşteana” al Casei de Cultură din Dudeştii Noi.

Realizatoarea tv și interpreta de muzică populară, Felicia Stoian, care a fost prezentatoarea evenimentului, ne-a declarat: „Sunt pentru a treia oară la acest festival, denumit atât de frumos «Hora», şi vreau să vă spun că de la an la an simt o îmbunătăţire. În ce sens? Parcă ansamblurile și formaţiile vin din ce în ce mai bine pregătite, cu tablouri muzical-coregrafice interesante, dar şi cu paşi de dans cum trebuie, puşi la punct. Anul acesta chiar vorbeam cu directorul festivalului, Ciprian Cipu, că va fi foarte greu pentru noi, pentru că au fost câteva formaţii foarte bune. Sigur, aici intervine cumva şi subiectivismul fiecăruia dintre noi, pentru că suntem oameni şi nu putem fi roboţi, şi atunci mie poate îmi place mai mult dansul maghiar, celuilalt dansul sârbesc, chiar dacă ei sunt la fel de buni. Intervin lucruri subiective care sunt fireşti de altminteri, juriul este profesionist, nu ai ce să le reproşezi, pentru că toţi sunt de meserie şi până la urmă nu are de câştigat decât dansul popular şi aceşti copii, aceşti  tineri care vin la festival. Mie îmi place că este organizat nemţeşte, cum scrie la carte, şi-mi place că sala a fost plină. Să nu uităm că primarul Alin Nica este un muzician foarte bun şi este normal să fie alături de tot ceea ce înseamnă uneori bucurie muzică şi tradiţie”.

Aplauze prelungi au răsplătit evoluţia concurenţilor; atmosferă electrizantă în sală şi încinsă la masa juriului. Notele au fost acordate în direct în sala de concurs.

Premiile au fost înmânate câştigătorilor de domnul doctor Stelian Butariu, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Dudeştii Noi: „Din partea Consiliului Local şi a Primăriei am plăcerea

să-i felicit pe participanţii la acest concurs pentru

înalta ţinută artistică pe care dânşii ne-au prezentat-o. Aceste trofee au fost realizate de un artist consacrat, sunt încărcate de o simbolistică deosebită – copacul vieţii şi, nu în ultimul rând, copacul care ne reprezintă pe noi, Dudeştii Noi, adică dudul, copacul cunoaşterii. Simbolistica este profundă şi vreau să le spun celor care vor obţine aceste trofee să se bucure şi să aprecieze valoarea artistică a acestor premii şi a acestor trofee. Sper că ne-am ridicat la înălţimea aşteptărilor şi îi poftim să revină”.

Premiile festivalului

Ansamblul maghiar din Tormac – pentru prezentarea cu cinste a folclorului maghiar;

Coregraf Simion Dragalina – diplomă de excelență;

Coregraf Nicolae Borozan – diplomă de excelență;

Coregraf Maria Dudău – diplomă de excelenţă;

Ansamblul „Dudeşteana” – premiu special pentru aportul la descoperirea şi punerea în valoare a valorilor locale;

Trofeul „Emilian Dumitru” – Ansamblul „Arădeana 1” – Arad;

Trofeul „Dinu Petru” – Ansamblul „Silvana” – Deva;

Trofeul „Ionel Marcu” – „Junii gugulani” – Caransebeş;

Marele premiu al Festivalului-concurs euroregional „Hora” – Ansamblul „Zărandul” – Arad.

Victor ENACHE