MONUMENTE ISTORICE

Biserica Romano-Catolică - Calea Sânandreiului, nr. 1

Construită de coloniștii germani, biserica romano-catolică “Sf. Vendelin”, una dintre cele mai vechi biserici șvăbești din Banat, este un monument istoric de interes national. Construcția bisericii a început în data de 15 august 1750, iar piatra de temelie a fost pusă de preotul Martinuzzi din Mercydorf. Lucrările au fost terminate un an mai târziu, fiind urmate, în același an de sfințirea lăcașului de cult. În preajma bisericii a fost construită și școala, care, de atunci, a funcționat neîntrerupt.

În anul 1761 a fost înființat Protopopiatul din Beșenova Nouă, iar părintele Titzer a fost numit protopop. Noul protopopiat era alcătuit din 28 de parohii, cu aproximativ 13.000 de enoriași.

În anul 1764, părintele Titzer a cumpărat prima orgă, realizată de meșterul timișorean Ochsenreiter, la care s-a cântat peste o sută de ani, ulterior, acesteia fiindu-I aduse îmbunătățiri de un alt timișorean Richard Wegenstein. Clopotul bisericii a fost turnat la Graz, iar în 1767, tot prin grija părintelui Titzer, biserica a fost dotată cu ceasul din turn. În 1774, întrucât numărul enoriașilor a crescut semnificativ, s-a încuviințat extinderea și renovarea bisericii, fiind construit, totodată, și un nou turn.

O mare sărbătoarejubiliară a avut loc în comună, în anul 1851, când s-au serbat o sută de ani de la construirea bisericii. Ceremonia a fost oficiată de Ignatz Fabry, episcop de Bosnia, fiind prezente numeroase oficialități. În august 2001s-au sărbătorit 250 de ani de existență a lăcașului de cult, prilej cu care s-au reunit peste 100 de dudeșteni catolici de pretutindeni precum și reprezentanți ai bisericii romano-catolice, în frunte cu Martin Roos, episcopal Diecezei Romano-Catolice de Timișoara.

În prezent, deși numărul catolicilor a scăzut semnificativ, circa 30-40 de credincioși vin la slujbele officiate de preotul Bonaventura DUMEA.

Monumentul Eroilor Bătăliei de la Timișoara din 9 august 1849

Obeliscul se află la câțiva pași de localitate, undeva pe câmpul de lângă actuala stație de cale ferată. Aici a avut loc Bătălia de la Timişoara, o luptă majoră din cadrul Revoluţiei Maghiare de la 1848-1849 desfăşurată între armata maghiară și cea austriacă. Lupta a fost câștigată de către austrieci, deși au fost numeric inferiori în fața adversarilor. În memoria celor 54 de eroi, localnicii din Dudeștii Noi au ridicat, în 1905, un monument, pe care se află un text scris în limbile maghiară şi germană. Monumentul a fost realizat de sculptorul Kapfer Gyorgy. Terenul pe care a fost ridicat monumentul a fost donat, la acea vreme, de către Peter Niess către comunitatea din Dudeştii Noi. Textul este scris în limbile maghiară şi germană, iar traducerea în limba română este următoarea:

“Pentru eroii luptei pentru libertate 1848-1849 Aici odihnesc cei 54 eroi necunoscuţi ai luptei pentru libertate,care în date de 09 august 1849, în bătălia din acest loc,au murit pentru patria lor. Prin acest obelisc, se memorează aceşti eroi necunoscuţi de către locuitorii comunei Dudeştii Noi,în anul 1905.”