De câteva săptămâni bune se lucrează de zor în curtea Bisericii Ortodoxe din comuna Dudeștii Noi. Preotul și enoriași ai parohiei ortodoxe, dar și ai altor culte muncesc cot la cot pe un șantier în plină desfășurare. Ce se întâmplă, de fapt, acolo, aflați în rândurile de mai jos. Am stat de vorbă cu preotul paroh, Ionuț CRISTEA, de unde am aflat întreaga poveste.

La vremuri noi, proiecte noi

Conform datelor din proiect, în grădina Bisericii se lucrează la noua Casă social-culturală a comunei Dudeștii Noi. Odată cu învestirea în funcția de preot paroh, în anul 2016, părintele CRISTEA a avut mai multe discuții cu consiliul parohial pe tema creării unui spațiu care să îndeplinească mai multe funcții. “Ideea a venit pe la mijlocul anului 2016, când am hotărât că parohia noastră trebuie să dețină o clădire care să poată îndeplini cerințele actuale ale comunității ortodoxe. Este nevoie de un spațiu pentru Oficiul Parohial, unul pentru Biblioteca Parohială, un spațiu de primire pentru desfășurarea activității sociale, o sală de consiliu și activități culturale și, nu în ultimul rând, de o locuință pentru preot și familia sa. Având în vedere că singura clădire a Parohiei era Biserica, am hotărât să construim una care să asigure toate nevoile”, a precizat preotul Bisericii din comuna Dudeștii Noi.

Sprijin necondiționat

Munca în echipă face minuni. Dovadă este stadiul în care se află, în momentul de față, lucrarea. Odată cu obținerea documentației de construire, dudeștenii au început să-și ofere sprijinul. Indiferent de religie, oamenii au spus PREZENT! la solicitarea părintelui de a contribui la ridicarea construcției. “Practic, după cumpărarea materialelor, manopera se realizează prin voluntariat. Acolo unde este nevoie de mai multă pricepere, se apelează la persoane specializate. Am reușit să turnăm fundația, elevația și placa peste elevație”, a mai adăugat preotul.

În această perioadă se fac demersuri pentru achiziția de materiale necesare zidirii parterului și etapelor următoare, lucrările fiind programate să înceapă în luna august a acestui an.

Birocrația – dușman de temut

Dacă cineva avea impresia că locașurile sfinte sau construcțiile aparținătoare au un regim special de realizare, cu mai puține documente, se înșală. Timp de câteva luni bune au avut loc mai multe proceduri ample. “Ca să putem construi trebuia să avem teren. Singura proprietate a Parohiei Ortodoxe Române din Dudeștii Noi era cea pe care se află Biserica, de 990 mp și era prea puțin pentru ce ne doream noi. Am hotărât, așadar, să cumpărăm din grădinile vecinilor și să  alipim suprafețele la cea a Parohiei. Am cumpărat 378 de mp de la doamna Victoria PUNDICHI și 500 de mp de la domnul Roman SAFTA ajungând, astfel, la o suprafață de 1868 de mp. Am lucrat în același timp la proiectul de arhitectură, iar când acesta și actele pe teren au fost gata, am început demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pe care am reușit să o primim abia la sfârșitul lunii mai”, ne-a mai destăinuit părintele paroh.

Tot ce s-a realizat până în prezent este din donații făcute de credincioșii din comună și din fondurile proprii ale Parohiei. Estimări în ceea ce privește finalizarea lucrării nu se pot face, întrucât sunt mai mulți factori de care depinde timpul de execuție. Cert este că nu se poate depăși termenul înscris în documentele de construire și anume luna mai 2018.

După muncă… și răsplată

            Pentru comunitate, lucrarea va avea un rol important. Din sacrificiu comun, se va construi o casă care va servi comunității ortodoxe din comuna Dudeștii Noi, “despre care se va scrie în cronica Parohiei și în hrisovul pe care îl vom introduce în beton în stâlpul casei, astfel vom avea și noi ceea ce alte parohii mult mai mici au de mult timp. Acolo vor avea loc repetiții cu corul, activități cu copiii și tinerii “Hristos împărtășit copiilor”, „Alege școala”, cateheze, activități filantropice, etc.. Am gândit această casă socială să avem și un spațiu de primire pentru oricine are nevoie de consiliere, unde să avem liniște, intimitate, unde omul să nu simtă că deranjează atunci când caută o rezolvare la problema pe care o are”, a mai spus preotul CRISTEA. Proprietarul Casei Social-Culturale “Preot Nicolae DAD” este Parohia Ortodoxă Română Dudeștii Noi, comunitatea și nu preotul.

“Vreau să le mulțumesc credincioșilor pentru dragostea și atașamentul față de Biserică, pentru sprijinul și încrederea pe care mi le-au acordat. Cu un an în urmă, când am venit în această parohie, spuneam că îmi doresc o comunitate pe care să mă pot baza, iar acum sunt convins că împreună putem face lucruri mari. Cu sprijinul tuturor celor care vor să ne fie alături și cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși să ducem la realizare această lucrare”, a conchis părintele Parohiei Ortodoxe Dudeștii Noi.

Daniela PETRUȚ