România încearcă, de câțiva ani, să se alinieze la standardele europene, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Totodată, are ca obligație implementarea instrumentelor și soluțiilor care să crească rata de reciclare cu aproape 12 procente, în fiecare an. Cu toate acestea, rapoartele întocmite de Comisia Europeană arată contrariul. Managementul gunoaielor pare unul defectuos, astfel că, în acest an, țara noastră riscă o amendă de aproape două milioane de euro, care se va transfera cetățenilor care nu reduc cantitățile de deșeuri din gospodării și celor care nu sortează deșeurile.

Raportul a reliefat mai multe probleme privind aplicarea standardelor de mediu, obligații pe care România și le-a asumat încă din 2014 și care aveau ca termen luna decembrie 2016.

Dacă este să transpunem această situație în plan local, vina ne aparține și nouă, în egală măsură. Faptul că cifrele furnizate de operatorul de salubritate, în ceea ce privește colectarea selectivă din comuna noastră, sunt în scădere, ne face responsabili de un mediu nesănătos și de cantități imense de deșeuri care ar putea, spre exemplu, să se transforme în îngrășământ natural sau să fie reciclate.

Comuna noastră a primit deja o amendă de aproximativ 12.000 lei pentru neîndeplinirea țintei de a reduce deșeurile menajere cu 15% anual și pentru faptul că nu toate gospodăriile dețin contract de salubritate. În aceste condiţii, consiliul local va analiza ce măsuri se impun, urmând ca în ședințele următoare să se adopte hotărârile pentru rezolvarea acestei situații. Ceea ce se știe sigur este că toate costurile suplimentare se vor traduce, conform Legii salubrizării localităților, în creșteri ale costului serviciului.

Așadar, rugăm toți cetățenii să facă eforturi, alături de Primărie, pentru reducerea cantității de deșeuri produsă în gospodării prin compostarea deșeurilor vegetale și prin colectare selectivă, astfel încât prețul serviciului să nu mai crească pe viitor.